top of page
focus-on-sayfası.png

3 Metilfenidat+Plasebo ile kıyaslandığında metilfenidat+ginko biloba tedavisinin daha etkili olduğu

•Ginkgo biloba ağacının yaprakları ginkgolides molekülleri içerirler. Bu moleküller platelet-aktivasyon faktörünü (PAF) inhibe ederek platelet agregasyonunda azalmaya, kardiyak kontraktilitede ve kroner kan akışındada artışa neden olabilmektedirler (Percival, 2013).

•Yapılan bir çalışmada pediatrik hastalarda kullanılan bitkisel destekürünlerinin sadece %35’inin DEHB semptomlarının tedavisinde kullanıldığısaptanmıştır (Mazhar, Harkin, Foster, & Harris, 2016). DEHB çocuklarınyaklaşık %3-7’sini etkilemektedir.

Ginkgo biloba, serebral vasküler kan akışını hızlandırarak dikkat eksikliği ileilişkili hiperaktiviteyi azaltabilmektedir (Shakibaei, Radmanesh, Salari, & Mahaki, 2015).

•Çocuk ve adölesanlarda yapılan randomize-kontrollü çift körlü bir çalışmadaaltı hafta süreyle bir gruba metilfenidat (20-30mg/gün) ve ginkgo biloba (80-120mg/gün) diğer gruba ise metilfenidat ve plasebo verilmiştir. Plaseboile kıyaslandığında ginko biloba tedavisinin daha etkili olduğu saptanmıştır(Shakibaei ve diğ., 2015).

•Bir başka çift körlü randomize çalışmada 6-14 yaş arası (n=50) çocuk veadölesanlara altı hafta boyunca 80-120 mg/gün ginkgo biloba preparatı(n=25) veya metilfenidat (n=25) verilmiştir (Sarris, Kean, Schweitzer, & Lake, 2011). Sonuç olarak ginkgo biloba kullanımının metilfenidat ilekıyaslanabilecek bir faydası olmadığı saptanmıştır. Gingko bilobanın tam etkisine ulaşabilmesi ve klinik etkisinin gözlemlenmesi için çalışmanınsüresinin yeterli olmayabileceği düşünülmüştür (Sarris ve diğ., 2011).

Comentários


bottom of page